СПРАВОЧНА ЛИТЕРАТУРА
РЕЧНИЦИ
ГРАМАТИКИ
ЗДРАВНА ЛИТЕРАТУРА
КНИГИ ЗА БЪДЕЩИ И НАСТОЯЩИ РОДИТЕЛИ
ПОПУЛЯРНА ПСИХОЛОГИЯ
ЦВЕТАРСТВО И ГРАДИНАРСТВО
ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ
МУЗИКА И ТАНЦ
ГОТВАРСКИ КИГИ

ДЕТСКА ЛИТЕРАТУРА
ГОЛЕМИТЕ РАЗКАЗВАЧИ НА XX/XXI ВЕК
ЕВРОПЕЙСКИ РАЗКАЗВАЧИ XX-XXI ВЕК
ВЕЧНИТЕ ПРИКЛЮЧЕНСКИ РОМАНИ
КЛАСИЧЕСКИ ТВОРБИ, ПРЕРАЗКАЗАНИ ЗА ДЕЦА
ПРИКАЗКИ, МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ
МУЗИКАЛНИ КНИГИ ЗА ДЕЦА
ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ

БИОГРАФИИ И АВТОБИОГРАФИИ
ПОРЕДИЦА „ПРЕЖИВЯНО“
„ИЗВЕСТНИТЕ ЖЕНИ В ИСТОРИЯТА“
ДРУГИ

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА
РОМАНИ
ПОРЕДИЦА „КРИМИНАЛЕ“
КОЛЕКЦИЯ „МУЗИ“
КОЛЕКЦИЯ „МАРИО ПУЗО“
ЕМАС ТИЙН
КОЛЕКЦИЯ „ФИЛИП ВАНДЕНБЕРГ“
КЛАСИЧЕСКИ ТВОРБИ
КОЛЕКЦИЯ „РЕЙМЪНД ХУРИ“
КОЛЕКЦИЯ „ФРЕДЕРИК ФОРСАЙТ“
КОЛЕКЦИЯ „АРТЪР ХЕЙЛИ“
КОЛЕКЦИЯ „ЕРИК СИЙГЪЛ“
КОЛЕКЦИЯ „МЕЙВ БИНЧИ“
ПОЕЗИЯ

ХУМАНИТАРИСТИКА И ДОКУМЕНТАЛИСТИКА
ИСТОРИЯ
СОЦИОЛОГИЯ
ЕЗИКОЗНАНИЕ
ДОКУМЕНТАЛИСТИКА

 
 


 
ЕМАС / Каталог / /

ЗА БИБЛИОТЕКИТЕ
Таблица за заявки може да изтеглите от тук

Каталог на издателството може да изтеглите от тук

 

 

 
14 лв.
 
388 стр.
13x20 см
меки корици
черно-бели илюстрации
превод: Антоанета Приматарова
художник: Вини Гебхарт
редактор: Василка Ванчева
ISBN: 978-954-357-172-7

МАЛКАТА ВЕЩИЦА
МАЛКИЯТ ВОДЕН ДУХ
МАЛКИЯТ ПРИЗРАК
 
Отфрид Пройслер
 
Кой не е слушал приказки за вещици, призраци и духове? Кой не е треперил в тъмното и не е заспивал със страх да не би те да го споходят в нощта? Но само страшни ли могат да бъдат тези приказни създания? Трите детски романа на Отфрид Пройслер съдържат неговия отговор и той е категорично не! Вещицата, призракът и духът на големия немски писател, носител на Наградата на Европа за детска литература, са добри, игриви и пакостливи същества, на които не са чужди никои мечти и бели на децата. Написани с лек хумор и с любов към децата, веселите приключения на малките създания вече са обиколили над петдесет страни и най-сетне идват у нас, за да радват и българските деца.

ЗА АВТОРА

През 1923г. в семейството на учителите Пройслер от бохемското градче Райхенберг се ражда син – Отфрид. Бащата – планинар и краевед, започва да води момчето на своите походи буквално след прохождането му. След уморителните преходи през деня баща и син нерядко замръкват в гостоприемния дом на някой планинец и вечерта малкият Отфрид заспива край тлеещия огън в огнището, заслушан в разказите на домакините за фантастичните обитатели на тяхната гора.
С пакостливи духове, пленителни русалки, трополящи по таваните призраци, игриви речни нимфи и зли вещици са пълни и историите, с които го отглежда бабата на бъдещия писател – Дора. Неслучайно по-късно той пише: „Най-важната от всички книги в моя живот е книгата с истории на баба ми Дора, каквато всъщност никога не е била издавана.”
Войната прекъсва идилията на задружното семейство. Едва завършил гимназия, Отфрид заминава на Източния фронт и не след дълго попада в плен. След няколко премествания в сибирски лагери, изнемощял до смърт, но все пак жив, през 1947 г. той се прибира в Германия. Родната Бохемия вече е част от социалистическа Чехословакия, а семейството му е изселено незнайно къде. След дълго издирване младият човек намира близките си, които години наред нямат вест от него, в едно градче в баварските Алпи. Заселва се там, започва работа като учител, оженва се за приятелката си от училище и за кратко време става баща на три дъщери. Времето е средата на XX в., следвоенно време. Младият учител усилено търси нови, съвременни истории, с които да възпитава своите ученици, а вече и да приспива малките си момичета. Старите и известни приказки за страшилища и чудовища, за царе и царици, както и довоенните детски романчета за бедни момичета, които се женят за богати мъже благодарение на благия си нрав не се вграждат в намеренията на Отфрид Пройслер да отгледа хора с ново мислене, хора, които няма да са подвластни на първични страхове и на страхопочитание пред величия.
На помощ му идват образите от неговото детство, приказките от бохемските гори, където духове, призраци и вещици са същества, които страдат, вълнуват се, чувстват като хората. След като децата и учениците му приемат възторжено неговите истории, Отфрид Пройслер решава да ги публикува в книги. В произведенията на писателя фантастичните цъщества не са лоши и плашещи, а добронамерени и готови за приятелство. Така в средата на петдесетте години възниква „Малкият воден дух” и веднага бива забелязан от публиката и критиците. Авторът получава Специалната награда за детска литература на Германия. Само след една година излиза и „Малката вещица”, а след девет години – „Малкият призрак”, донесли му три национални награди, голяма слава и, разбира се, немалко пари. Но макар и вече писател със световна известност, Отфрид Пройслер остава верен на децата и работи още дълги години като учител в малкото баварско градче.
Днес големият писател продължава да живее във второто си родно място и да пише книги. Творбите му са събрали най-престижните международни награди, издадени са в тираж над 50 милиона екземпляра на 55 езика, но той твърди за себе си:”Аз съм един сравнително обикновен разказвач, който разказва своите истории с добри намерения и особена любов към децата.”